Ova gradska vlast je u ozbiljnom pohodu ka getoizaciji istorijskog jezgra centra Beograda i ugrožavanju bezbednosti i kvaliteta života Beograđana.

Nakon nakaradne rekonstrukcije Skadarlije, Karađorđeve ulice, Trga republike, Kalemegdana, najavljenog preuređenja trga ispred Železničke stanice, Studentskog trga, na red je došla i Varoš kapija, gornji Dorćol u sklopu sumanutog plana pravljenja pešačke zone od Slavije sve do Kalemegdana i od Dorćola do Kosančićevog venca. Život će postati nemoguć. Ako na ovo dodamo Beograd na vodi, Košutnjak, Hipodrom, nekakve tunele ispod grada, premeštanje tramvajskog mosta i slične sumanutosti, jasno je da ćemo svi postati žrtve nekoliko ljudi i njihovih profitnih poslova.

Bez ikakve javne i stručne rasprave, nekom je palo na pamet da od širokog centra grada napravi geto, u kom neće biti saobraćaja, javnog prevoza, ni parkinga za stanare, ali će biti otežan pristup hitnoj pomoći, vatrogasnim službama, kamionima za isporuke.

Lokalna inicijativa građana “Pešaci nisu maratonci” već mesecima ulaže žalbe, krivične prijave i zove na odgovornost gradske institucije koje izvode nelegalno popločavanje celokupne Varoš kapije i gornjeg Dorćola i pretvaraju ga u pešačku zonu. 

Po tajnom planu koji su konačno imali prilike da vide članovi ove lokalne inicijative, pešačka zona će obuhvatiti ceo gornji Dorćol sve do Maršal Birjuzove ulice, i od Slavije do Kalemegdana. Okretnica trolejbusa će biti privremeno premeštena sa Studentskog trga ispred Palate Albanija.

Ovakav plan se izvodi u suprotnosti sa generalnom urbanističkim planom grada Beograda kao i sa željama struke i stanara, jer se nije predvidelo pristup kolima hitne pomoći, protivpožarna studija ne postoji. Ne samo da je ovim nepromišljenim planom ugrožen kvalitet života stanara, onemogućen parking, garaže se ne izgrađuju, već su i ugrožena prava o slobodnom kretanju. Ukoliko ste stariji, polupokretni stanar ili samo želite da se preselite, najbliže mesto do kog kamion može doći je udaljeno i do nekoliko stotina metara od vašeg ulaza. Takođe, susedne ulice će trpeti promet saobraćaja za koji nisu predviđene.

Sa ovom rekonstrukcijom se krenulo tokom prošlog leta, bez ikakvih dozvola, a u toku je i protivzakonita seča drveća, ugradnja nekakvog skupog kamena i svetlećih bandera. Park Vojvode Vuka, kod hotela Palas će takođe biti raskopan i preuređen a da niko ne zna kako, niti za to postoji dozvola. Od početka maja, planira se nastavak popločavanja ulice Topličin venac, što znači da će se ovaj kraj naći u apsolutnoj blokadi i sledstvenoj getoizaciji. Vozači koji su primorani da prolaze ovuda već sada su zbog radova i otežanog saobraćaja izuzetno nervozni i desi se po nekoliko tuča na dan.

Stanari ovog dela grada su izrazito kivni na ovakvo gluvo i bahato ponašanje gradskih službi, organizovani u inicijativu “Pešaci nisu maratonci” su jasni – saobraćaj mora da postoji. Traži se hitna obustava svih građevinskih radova bez dozvole i vraćanje na ponovnu stručnu i javnu raspravu, i u okvir zakona. U suprotnom, spremni su da radikalizuju svoje proteste i akcije, jer ne žele da žive u varšavskom, pardon, varoškom getu.

 

PROTEST i čitanje zahteva stanara:

 

Ponedeljak, 25. mart, park Vojvode Vuka kod hotela Palas u 12 časova.