Građanski blok 381 oštro se protivi smanjivanju sredstava za socijalnu zaštitu i kulturu u budžetu Srbije za narednu godinu, dok se istovremeno povećavaju troškovi za policiju, vojsku i avio službu.

„Srbiji trebaju socijalna sigurnost, smanjivanje socijalnih razlika, kultura i mir, sloboda i pravda,  Umesto njih, vlast planira pretorijansku gardu, strah, nesigurnost i avione na pisti spremne za beg. Policijska država i socijalna nepravda pravo su lice autokratske vlasti u našoj zemlji i Predlog zakona o budžetu to tačno prikazuje“,  ističe predsednik Građanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Predlog zakona o budžetu predviđa umanjenje sredstava za socijalnu zaštitu za više od jedne i po milijarde dinara, kao i 900 miliona dinara manje za subvencije u kulturi. S druge strane predviđeno je 11,3 milijarde dinara više za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, 23,3 milijarde dinara više za ministarstvo odbrane, a sredstva za avio službu Vlade su gotovo udvostručena.

GB381 je u svom programu jasno istakao da će graditi socijalno odgovornu državu sa čovekom i ljudskim potrebama u centru pažnje, a da se  ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i kulturu više neće smatrati troškom već najboljom investicijom u budućnost Srbije kao normalne i uređene države.