Odluka kosovskih vlasti da, kao kontrameru zbog opstrukcije prijema u Interpol, podignu taksu na robu iz Srbije, nastavak je politike „što gore to bolje“ koju uigrano vode vlasti u Beogradu i Prištini na svoju korist i štetu svih građana.

„Koalicioni partneri Haradinaj i Vučić se nadmeću udarajući po leđima ljudi, vladaju tako što za tren naprave konflikt, pa ga onda rešavaju i za to traže divljenje i zahvalnost. Iluzorno je očekivati da će, uz njihovu prošlost i sadašnjost, budućnost sa njima ikada biti drugačija“, ocenjuje predsednik Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381 Saša Janković.

Građanski blok 381 veruje da će i ova epizoda brzo biti rešena, uz posredovanje već ustaljenih međunarodnih zvaničnika i to onda predstavljeno kao veliki uspeh. On treba da zamaskira činjenicu da se sve teže živi, ekonomski i politički problemi gomilaju, sloboda i pravda nestaju, pojedinci bogate, a ljudi odlaze. Naš region biće osuđen na siromaštvo i zaostalost sve dok odgovornost u njemu ne preuzmu političke organizacije iskreno posvećene saživotu naroda na Balkanu i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Potez Prištine je narušavanje smisla sporazuma CEFTA, čiji je Srbija bila jedan od osnivača 2006. I tada je dala saglasnost za članstvo Kosova, upravo da trgovina, privreda i građani ne bi trpeli.