Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381 ponavljaju poziv opozicionim organizacijama koje su odlučile da učestvuju na lokalnim izborima u Lučanima da preispitaju svoju odluku, jer su izborni uslovi i dalje nezakoniti, za građane neće biti nikakve koristi od učešća opozicije na njima, a učešće bilo koje opozicione organizacije će im dati lažni legitimitet.

Stav je GB381 da opozicija treba da bude jedinstvena u dve stvari: u borbi za uslove za slobodne izbore, i u borbi protiv nasilja nad opozicionarima i građanima.

Podsećamo da je najgora vrsta političkog nasilja od strane režima počela stvaranjem atmosfere linča pred ubistvo Olivera Ivanovića, i nastavljena drugim incidentima širom zemlje, a posebno nedavnim napadom u Kruševcu. Blok 381 je zbog toga, u skladu sa svojim programskim opredeljenjem, učestvovao u protestima opozicije u Kruševcu.

Međutim, po pitanju zajedničke borbe za izborne uslove, potrebne saradnje nema. Predlozi mera koje je Građanski blok 381 pripremio, i koji su primenjeni u drugim zemljama i doveli do stvarnih promena, već dva puta su ignorisani. Ti predlozi podrazumevaju uspostavljanje stvarnog režima tehničke predizborne Vlade čime bi opozicija došla u položaj da se sama izbori za fer uslove i da spreči moguće zloupotrebe, kao i internacionalizaciju problema slobodnih i fer izbora.

Građanski blok 381 zbog toga poziva celu opoziciju na zajedničku borbu i za izborne uslove, a do njihovog uspostavljanja – na bojkot izbora koji služe samo legitimizaciji režima Srpske napredne stranke.