„Aleksandar Vučić danas je Srbima sa Kosova i Metohije jasno rekao da nema šta da im kaže. Bez rešenja, bez ideje, bez hrabrosti, bez budućnosti. To je Vučić, ali to ne sme da bude Srbija“, ističe predsednik Građanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

GB 381 konstatuje da su krah Vučićeve politike osetili i ljudi koji su do juče verovali njegovim lažima, a koje sada ni pod pritiscima i ucenama nisu hteli da u većem broju dođu na Vučićev propali Gazimestan 2. Vučićev pokušaj da se na Kosovu poistoveti sa Slobodanom Miloševićem, koga je prilikom posete veličao, opasan je koliko i besmislen. Dodatno zabrinjava njegovo zaoštravanje prema Nemačkoj i dalje približavanje Erdoganu.

Konflikti do kojih je tokom posete došlo, bili režirani ili ne, samo potvrđuju da sa sadašnjim rukovodstvima u Beogradu i Prištini do rešenja nikada ne može da dođe. Trajni mir zahteva nove ljude sa obe strane. GB 381 se nada da će bar međunarodne bezbednosne snage sprečiti incidente kojima Vučićeva propala politika, u nedostatku izlaza za sebe, sada lako može da se okrene.

Jedina politička opcija koja je dala konkretno, razumno i demokratsko rešenje za pitanje Kosova i Metohije je Građanski blok 381. Na kraju, ono će biti formalno usvojeno i od najvažnijih međunarodnih aktera. Unapred upozoravamo da puko prepisivanje tog rešenja neće imati uspeha i da jedino demokratske vlasti mogu da sprovedu demokratske ideje na iskren i održiv način.