Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca) formiraće GRAĐANSKI BLOK 381 kao izraz političke volje da zajedno deluju u oslobađanju Srbije od aktuelne despotske vlasti i sprovode program sveobuhvatne modernizacije zemlje.

Programska platforma Građanskog bloka 381 je dokument pod nazivom Dogovor 381

Dogovor 381 kao glavne ciljeve ističe:

Čovek u centru pažnje države i društva

Sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija

Srbija na zapadu kao odgovor na dvovekovna kolebanja i traženja pravca

Društvo jednakih šansi, sa tržišnom ekonomijom i snažnom socijalnom politikom

Ekološka država i drušvo tolerancije i napretka, privlačno za generacije digitalnog doba

 

Dogovor 381 predlaže i osnovno rešenje za uspostavljanje uslova za fer i slobodne izbore u Srbiji – promene izbornog zakonodavstva u skladu sa najboljim praksama drugih zemalja, kojima se u predizbornom periodu uspostavlja zajednička kontrola opozicije i vlasti nad organima državne uprave koje vlast najviše zloupotrebljava radi uticaja na ishod izbora.

Demokratski blok 381 osnovale su političke organizacije koje do sada nisu imale političku moć odluke u Srbiji. Demokratski blok 381 otvoren je za organizacije, lokalne građanske inicijative, grupe i pojedince koji dele ovakvu viziju političke borbe da se priključe GRAĐANSKOM BLOKU 381 i uključe u zajednički rad, koji podrazumeva ravnopravnost i isključuje bilo čije nametanje.

Građanski blok 381 otvoren je za saradnju sa drugim demokratskim opozicionim snagama radi smene autokratskog režima, bez odstupanja od svojih vrednosti.