Od kako je nedemokratska vlast pokrala izbore za predsednika Republike, urušavanje stubova društva i države dobija na ubrzanju.

Posle postavljenja Zorana Babića za direktora Koridora Srbije, Bratislava Gašića za direktora Bezbednosno-informativne agencije, batinanja novinara tokom inauguracije Aleksandra Vučića, poveravanja nuklearne sigurnosti građana Srbije Maji Gojković, stigla je i sramota sa ukidanjem Sterijine nagrade. Na sličan sraman način, prethodno je ukinuta višedecenijska nagrada za najčitaniju knjigu godine, koju je trebalo da dobije Dragan Velikić.

Pokret slobodnih građana traži da se prestane sa daljim brukanjem i urušavanjem institucija, imenovanjem potpuno nestručnih ljudi na ozbiljne državne dužosti i uvredama inteligencije građana. Nezabeleženim gaženjem nacionalnih vrednosti ruši se budućnost i unosi potpuno beznađe među ljude, bilo da se radi o bezbedonosnim službama ili o pozorištu.

Ukoliko je „stručnom žiriju“ Sterijinog pozorja bio problem što je Kokan Mladenović, reditelj čija je predstava „Na Drini ćuprija“ po glasovima publike proglašena najboljom, osnivač i član Pokreta slobodnih građana, onda je to trebalo i da navedu u obrazloženju.

Nedodeljivanje nagrade na Sterijinom pozorju još jednom je pokazalo svu lažu i paralažu na kojoj počiva autokratski, kriminalizovani režim.