Dosetka vladajućeg režima kako spontano okupljanje građana u cilju protesta protiv najskupljeg goriva u Evropi negativno utiče na bezbednost u saobraćaju samo je jeftin pokušaj da se diskredituju građani koji ne žele da kupovinom goriva finansiraju vladajuće stranke i njihove istaknute članove. Takva propaganda koju vlast nameće samo je još jedan faktor za podelu unutar ionako polarizovanog društva koja krši važno građansko-političko pravo – pravo na protest.

Odbor za saobraćaj PSG ukazuje da aktuelni protesti nikako ne ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, budući da je blokiranje saobraćajnica unapred najavljivano, a u svakoj prilici je bio obezbeđen prolaz za vozila hitne pomoći, policije i tome slično. Ako je već reč o ugrožavanju bezbednosti saobraćaja, Odbor za saobraćaj PSG podseća građane da je bezbednost u saobraćaju daleko ugroženija u situaciji kada imamo najgore puteve i ostalu saobraćajnu infrastrukturu u Evropi, kada nestručna vlast namerno na svakih šest meseci raskopa veći deo grada i time stvori nesnosne saobraćajne gužve i zastoje, a sve u cilju da se što više napune džepovi režimskih firmi i izvođača radova. Bezbednost saobraćaja je ugrožena i onda kada mafijaški klanovi pucaju jedni na druge iz automobila, na semaforima, u sred grada, što je postala veoma česta pojava koju vlast neće i ne može da suzbije. Takođe, bezbednost saobraćaja je ugrožena i kada nadležne službe nisu u stanju da očiste snežne padavine sa glavnih saobraćajnica i po nekoliko dana, odnosno kada ih sneg iznenadi u januaru. Nije nimalo bezazlena situacija ni kada se vozila javnog prevoza zapale u sred vožnje puna putnika, i to isključivo zbog javašluka i lopovluka vlasti. Bezbednost saobraćaja u dobroj meri ugrožavaju i pripadnici vlasti kada bahato jure gradom pod s rotacionim svetlima, bez imalo obzira na ostale učesnike u saobraćaju. Konačno, nesigurnost u saobraćaju je značajno povećana i u situaciji kada „zaštićeni“ vozači od strane vlasti, na sred pešačkih prelaza gaze nedužne građane, a za to po pravilu nikada ne odgovaraju.

Zato apelujemo na režimske glasnogovornike, da prekinu da huškaju građane jedne na druge i da ukinu reket na kupovinu goriva. U proteklim godinama SNS režim je pokazao i dokazao da nije u stanju da racionalno upravlja socijalno-ekonomskim životom u Srbiji, zato se za normalna život moramo izboriti na svaki legalan i legitiman način. Pozivamo vozače da istraju i ostanu složni, a PSG će im u tome pružiti svaku pomoć.

 

Odbor za saobraćaj PSG