Pokret slobodnih građana upozoravao je da državom i svim nivoima vlasti vladaju bratija i partija, zarad lične koristi. To dokazuje i izveštaj Fiskalnog saveta u kojem je utvrđeno da gradovi i opštine Srbije duguju više od milijardu evra.

U najvećim problemima su gradovi u kojima je Srpska napredna stranka najduže na vlasti i u kojima vladaju ljudi bliski vrhu te stranke - Kragujevac, Niš, Beograd i Novi Sad. U tim gradovima štedi se na socijalnim davanjima, oni ne mogu da servisiraju dugove koji dospevaju dok se istovremeno u Kragujevcu raspisuju tenderi za skupa alkoholna pića, na privatna putovanja putuje se službenim autom, a u Beogradu se grade višemilionske fontane i jarboli.

Pokret slobodnih građana ukazuje da će bahatost lokalnih vlastelina Srpske napredne stranke na kraju platiti građani i podseća da se u izveštaju Fiskalnog saveta vidi da dugovi lokalnih samouprava ozbijno ugrožavaju stabilnost ekonomije, jer u ovom trenutku kasne u isplati više od 300 miliona evra, što čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pokret radi na širenju mreže odbora širom Srbije i biće spreman da na sledećim lokalnim izborima ponudi konkretna rešenja za svaki grad i opštinu, kao i časne ljude koji će svako od tih rešenja moći da sprovedu u interesu svih građana. Od nadležnih organa Pokret zahteva da ispitaju kako je došlo do ovakvog gomilanja dugova lokalnih samouprava. Ko je za to odgovoran i kolika je odgovornost dosadašnje ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ane Brnabić koja je za ovakve rezultate nagrađena mestom predsednice Vlade Republike Srbije.