„Želim da pitam kandidata za premijersko mesto, sugrađanina i još uvek gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da li je svoju kandidaturu obezbedio gušeći opoziciju i naš aktivizam? Da li je politička borba kada se novčano kažnjavaju aktivisti koji prikupljaju potpise protiv spomenika osvedočenim ratnim zločinicima i fašistima koje podiže vaša gradska vlast?“ pitala je Anna Oreg, narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora PSG.

Njena pitanja proistekla su iz toga što je danas u akciji prikupljanja potpisa protiv spomenika koji se podiže ljudima odgovornim za Novosadsku raciju, kažnjen novčanom kaznom aktivista, zbog zauzeća javne površine i zbog nepoštovanja odluke da se štand ukloni. Svakodnevna praksa je postala da političke organizacije nikada nikakav odgovor ne dobiju za uredno podnet zahtev za građanski aktivizam kakav postoji u svim drugim gradovima u Srbiji.

„Gradska vlast na čelu sa Milošem Vučevićom se na ovaj način obračunava sa političkim protivnicima i svima onima koji drugačije misle i ja ih ovim putem pozivam da ovakvu praksu hitno ukinu i omoguće opoziciji razgovor sa građanima i druge aktivnosti. Kažnjavanje naših aktivista nas neće sprečiti da nastavimo da se borimo protiv odluke kojom se predviđa izgradnja spomenika „nevinim žrtvama 1944/1945“ jer se u obrazloženju nalazi spisak koji pored stvarnih žrtava sadrži i imena nalogodavca, saučesnika i izvršilaca Novosadkse racije kada je hiljade ljudi ubijeno.“ zaključila je Anna Oreg.

Organizacije potpisnice inicijative:

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić"

Omladinsko-studentska akcija - OSA

Savez antifašista Vojvodine

ZAJEDNO!

Demokratska stranka

Narodna stranka

Pokret slobodnih građana

Studentska reakcija

Udruženje antifašista Novog Sada

Zelena mreža Vojvodine

Pokret za preokret

Most solidarnosti

Društvo studenata Filozofskog Fakulteta

Vojvođanska politikološka asocijacija

Antifašistička koalicija