Ana Brnabić, predsednica Vlade, je današnjom izjavom, da ne prihvata ostavku Mladena Šarčevića na mesto Ministra prosvete zbog krađe testova na završnom ispitu za male maturante, pokazala da u njenoj vladi ne postoji ni trunka brige za 70 hiljada porodica koje su ovim pogođene. Pored toga, rekla je da je Šarčević jedan od najboljih ministara u Vladi i u čijem resoru su reforme najvidljivije.

Sa ove dve izjave poručila je da u Vladi Srbije ne postoji ni malo odgovornosti, niti brige za decu, male maturante, već samo grčevita borba da se zadrže funkcije do kojih su došli, bez obzira na loš rad, propuste u organizaciji i loše sprovedene reforme koje snižavaju kvalitet obrazovanja u Srbiji.

Rezultati tih reformi su uvođenje anahronog dualnog obrazovanja koje nas vraća, u obrazovnom smislu, u XIX vek kada je cvetala manuelna proizvodnja. Rezultati reformi su i pretvaranje gimnazija u srednje stručne škole, tako što se umesto odeljenja društvenog smera otvaraju informatička. Reforme su i povećanje broja učenika na 30 po odeljenju, nedovoljan broj pedagoških asistenata, loše odrađena inkluzija i nebriga o darovitoj deci.

Pored toga što smatramo da Mladen Šarčević mora biti smenjen sa funkcije ministra prosvete takođe se zalažemo da zbog propusta u organizaciji treba poništiti kvalifikacioni ispit i omogućiti učenicima upis u srednje škole, na osnovu uspeha.

 

Odbor za obrazovanje Pokreta slobodnih građana