Jutros smo bili svedoci još jedne u nizu havarija na vodovodnoj mreži u Beogradu. Kod Mašinskog fakulteta došlo je do pucanja magistralnog vodovoda, prilikom koga je voda odnela asfalt, ispucala su parking mesta, a jedan automobil je i propao. Nastao je potop u većem delu Ulice kraljice Marije, kao i u delu Ulice Starine Novaka. 

“Zahvaljujući” lošem i nestručnom upravljanju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, neodržavanju vodovodne i kanalizacione mreže, kolektora i odvoda, kao i nemaru gradskih vlasti, svega desetak dana nakon velikih poplava zbog kiše u Beogradu danas imamo novu havariju, koja će osim što zagorčava život građana tog dela Beograda, morati da bude nadoknađena iz budžeta, novcem svih građana. Po ko zna koji put se pokazalo da se ne radi sistemski, već se vodi Ad hoc politika saniranja posledica. Na ovaj način umesto prevencije koja je mnogo jeftinija, građani plaćaju skupe popravke zbog kvarova koji su se mogli sprečiti.

Ulica Kraljice Marije rekonstruisana je u okviru projekta rekonstrukcije "četiri bulevara", zajedno sa ulicama 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Rekonstrukcija je otpočela je 15. juna 2019. Tokom ovih radova u Ulici Kraljice Marije kod Mašinskog fakulteta u septembru 2019. je takođe došlo do izlivanja vode usled pucanja vodovodne cevi. Prvobitan rok za završetak ovih radova bio je 200 dana, a trajala je nešto više od 400 dana. Projekat je građane koštao preko 20 miliona evra njihovog novca iz budžeta.

Podsećamo da grad ima obavezu da obešteti sve koji su danas pretrpeli materijalnu štetu, od automobila do radnji na tom potezu koje će danas izgubiti profit.
Kada PSG bude preuzeo odgovornost za upravljanje gradom ovakve stvari se neće dešavati. Svi radovi biće pod stalnim inspekcijskim nadzorom, rađeni po najvišim standardima, a gradska komunalna preduzeća će raditi isključivo u javnom interesu i u cilju podizanja kvaliteta života građana.

Otvorićemo finansije grada tako da će građani moći da u realnom vremenu prate potrošnju svakog dinara iz gradskog budžeta, jer mi Beograd vidimo kao otvoren, zelen, prohodan, inovativan i kulturan grad.

 

 

Aleksandar Radoičić, član Predsedništva PSG i odbornik u Skupštini grada Beograda