Aleksandar Petrović, šef Pravnog tima PSG i Radomir Đunić, član Predsedništva, su na današnjoj konferenciji za medije govorili o aktuelnim kršenjima prava i ugrožavanjima sloboda građana Srbije.

„Pokret slobodnih građana podneće krivičnu prijavu protiv NN lica zbog napada na Sergeja Trifuovića predsednika PSG koji se dogodio na protestu ispred Skupštine 8. jula pošto ni jedno tužilaštvo još uvek nije reagovalo, za razliku od situacija u kojima su se s druge strane pendreka nalazila nečija braća. Ukoliko i pored toga što je na samom događaju bilo prisutno više službenika javne bezbednosti, a lokacija je pokrivena kamerama, nije moguće utvrditi ko je počinilac, mi dostavljamo snimke koji mogu pomoći u tome.“ rekao je Aleksandar Petrović.

On dodaje da je jasan pritisak koji SNS vrši na pravosuđe, a najbolje se video kada je visoka funkcionerka SNS Aleksandra Tomić rekla da „sudije koje nisu uz režim treba da daju ostavke“. Jasno je da takva devijacija dovodi do toga da mirni demonstranti uhapšeni na protestima u Beogradu bivaju ekspresno i drakonski osuđeni na maksimalne kazne od 60 dana zatvora, bez minimuma prava na odbranu i izabranog branioca.

„Takođe, da se pravna država rastura po šavovima imali smo prilike da vidimo i po izborima koji su sprovedeni sa ogromnim neregularnostima. Ispred PSG je juče predata žalba Ustavnom sudu kojom pobija Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora budući da je isti donet uz brojne neregularnosti. Naime, sam Izveštaj je preuranjen jer je donet pre no što su okončani svi postupci pred Upravnim sudom pokrenuti po Žalbama na rešenja RIK-a. Sve dok u navedenim postupcima nije odlučeno, RIK nije bio u mogućnosti da donese konačan izveštaj jer time prejudicira odluku Upravnog suda. Dalje, sam proces glasanja članova je sproveden mimo zakona putem elektronske pošte članova proširenog sastava RIK-a. Zakon o elektronskom dokumentu jasno propisuje uslove na koji način je moguće opštiti elektronskim putem u upravnom postupku. RIK je šta više doneo Pravilnik koji je takođe u suprotnosti sa Zakonom, što će takođe biti predmet ispitivanja pred Ustavnim sudom.“ kaže Aleksandar Petrović.

Radomir Đunić, član Predsedništva PSG, govorio je o policijskoj brutalnosti i nepostupanju države na protestima: “ Prethodnih gana imali smo prilike da se upoznamo na šta je sve režim Aleksandra Vučića spreman da bi se obračunao sa svima koji mu se na bilo koji način suprotstavljaju. Građanima koji su s punim pravom protestvovali on je suprotstavio policiju, javnu bezbednost, državnu bezbednost, specijalnu antiterorističku jedinicu, žandarmeriju, pse, konje i najgore grupe nelegitimisanih, maskiranih civila koji su sprovodili mere, tukli i maltretirali građane. Zakonom je jasno definisano ko može i na koji način da primenjuje silu, što je u ovim slučajevima najgrublje prekršeno.”

“Što se pravosudnih organa tiče, oni su se posebno obrukali, naročito tužilaštvo. Tužilaštvo, koje je u Srbiji ustrojeno po vojnom principu, gde je na vrhu republički javni tužilac pogazilo je sve principe postupanja. Takođe,  Zoran Pašalić je izjavom da u slučaju prebijanja građanina od strane preko 20 pripadnika Žandarmerije ispred Skupštine, na očigled zaposlenih u instituciji Zaštitnika građana nije bilo prekomerne sile, potpuno degradirao ovu instituciju i trebalo bi da podnese ostavku.” rekao je Radomir Đunić.

“U prethodnom periodu sačinili smo analizu kršenja prava lekara i svih medicinskih radnika. Ova kršenja prava mogu se sistematizovali u četiri kategorije:
1. Radno pravo, odnosno ne isplaćivanje prekovremenog rada, troškova puta, noćnog rada, rada po smenama, odvojenog života od porodice.
2. Pravo na zdravlje, rad bez odgovarajuće zaštitne opreme, rad u uslovima povećane opasnosti.
3. Utuženja zdravstvenih radnika zbog navodnih propusta u lečenju od strana porodica preminulih.
4. Zaštita od otkaza.
Pokret slobodnih građana poziva sve zdravstvene radnike kojima su prava ugrožena da nam se jave, kako bi im naš tim advokata pomogao da zaštite svoje prava. Kao što se oni bore za naše zdravlje, tako ćemo se mi boriti za njihova prava.” završava Radomir Đunić.