Sergej Trifunović, glumac i osnivač Pokreta slobodnih građana, bio je gost emisije “Novi dan” na TV N1 u četvrtak, 07.09.2017. godine.

Pre nekoliko dana tabloid blizak vlastima, Informer, objavio je da opozicija planira ubistvo predsednika Republike Aleksandra Vučića. Kao jedan od trojice pojedinaca koji prizivaju smrt predsednika Republike naveden je i glumac Sergej Trifunović, a kao krunski dokaz te tvrdnje navedeno je njegovo pitanje na tviteru, doduše sa mesec dana zakašnjenja.

To je bio uvod u medijsku kampanju protiv Sergeja Trifunovića, a svoj odgovor glumcu uputio je i predsednik Republike Aleksandar Vučić. Sporni tvit glasi "O kom bre ti BDP-u pričaš? O kom privrednom rastu i kojoj borbi protiv kriminala? Pišaću na vaše grobove".

Na početku gostovanja, Trufunović se zahvalio N1 što je ugostio "atentatora".

Objašnjavajući šta se dogodilo, rekao je da tog dana (kada je napisao tvit) bio užasno revoltiran, do plača besan zbog toga što je Aleksin zakon (koji je pokrenula majka dečaka Alekse Jankovića iz Niša, koji je izvršio samoubistvo nakon vršnjačkog nasilja) proglašen zastarelim.

Mogu da mislim kako je Aleksinoj majci, dodao je Trifunović.

Kaže da se to dogodilo zahvaljujući Žarku Obradoviću, funkcioneru SPS i bivšem ministru prosvete, jer je "on to uporno kočio", ali i sudijama i tužiocima koji su dozvolili da slučaj, posle šest godina, zastari.

Obraćao sam se (u tvitu) svima koji su dozvolili da taj slučaj zastari, rekao je Trifunović. Kaže da u prvom delu tvita jeste mislio na predsednika, jer je on taj "koji samo priča o BDP, dok nam se deca ubijaju", ali da se parafraza Borisa Vijana "pišaću vam po grobovima" odnosi na sve koji su dozvolili da do zastarevanja i dođe.

"Nisam rekao da bih pišao po njegovom grobu, niti bih pišao po ičijem grobu, to je bila hiperbola", ističe Trifunović. Pojašnjavajući onima koji na sve gledaju isključivo bukvalno, dodao je da u tvitu piše "vašim grobovima" - i da nikad nije video da se neko sahrani u više grobova.

Trifunović kaže da nije izabrao pravi rečnik, ali da smo, nažalost, postali društvo u kome je sve prevulgarno. Možda upotreba tog rečnika nije primerena, ali sam vrištao, naglašava glumac. Kaže da nije dostigao taj Gandijevski mir da na nepravdu i agresiju odgovara drugačije.

"Moj način izražavanja nije uvek isti, uvek je shodan nekoj situaciji... Kad se dese nekad tako strašne stvari, ne mogu da sačuvam neki mir", rekao je Trifunović.

Dešavaju se grozne stvari u zemlji, a sve to vreme se priča da nam raste cveće, dodaje glumac. Ocenjuje da sigurno nismo imali veću autokratiju od Slobodana Miloševića do danas, i da niko ne sme ništa da uradi bez znanja onog koji govori da cveta cveće, da je sve divno, da institucije funkcionišu... "Ako se to već desilo (da institucije nisu odradile posao u slučaju malog Alekse), zašto taj gore nije reagovao ranije", pitao je.

Smatra da će se slično Aleskinom zakonu dogoditi i sa slučajem Hercegovačka. Podsetio je da je (tada premijer) Aleksandar Vučić rekao da će to biti rešeno za mesec dana, a da se ništa nije dogodilo ni nakon 13 meseci... Pita gde su institucije o kojima Vučić priča i zašto ne rešavaju slučajeve Aleksin zakon i Hercegovačka.

Bilo koji zakon koji dolazi od opozicije automatski se odbija u Skupštini, navodi Trifunović i dodaje da političari i ne slušaju o čemu se govori. Kad istupi Dušan Milisavljević, koji je doktor, vladajuća stranka detektuje da su u pitanju "žuti", i ne slušaju da taj čovek priča nešto bitno, ističe.

"Ljudi, radi se o deci, to nema veze s politikom", kaže Trifunović, dodajući da je problema bilo i oko Zojinog zakona.

Ocenjuje da se zakonima čak ne bavimo ni kampanjski, a da to pokazuje baš slučaj o kom je tvitnuo, koji je zastareo šest godina nakon što se samoubistvo malog Alekse Jankovića desilo.

Trifunović je podsetio da je tvit "izvađen", jer je objavljen pre mesec dana, a sve to, kako ocenjuje, da bi vlast pokrila drugu svinjariju - slučaj Bogdana Labana.

Za odgovor Vučića, koji mu je predsednik države uputio tokom tročasovnog obraćanja na televiziji Happy, kaže da je bio presmešan, i da je u emisiji izrečena gomila gluposti. "Neviđena žrtva", kaže o nastupu predsednika.

Trifunović naglašava da nikada nije video predsednika koji se toliko bavi tvitovima, koji je tolika kukavica da izađe na TV duel sa bilo kim iz opozicije: "Ali zato se svađa sa tviterašima, u studiju... Samo vidiš u kakvoj zemlji ti živiš".

 


Izvori: