Odgovor Stefana Simića, člana Izvršnog odbora PSG, za nedeljnik NIN, objavljen u tekstu "Politika u karantinu - Šta mi možeš, šta mi smeš" 26. marta, novinar Vera Didanović.

Može li teška kriza koja nas je zadesila resetovati političku scenu i dovesti do demokratskih izbora, ili se upravo navikavamo na permanentno vanredno stanje u kome će jedan čovek zauvek ostati vlasnik naših života?

 

Sve što je vlast radila prethodnih godina se ne može izbrisati i zaboraviti. Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast politika je izašla iz normalnih okvira. Umesto da ova kriza ne bude politički obojena, da se svi ujedinimo oko borbe protiv Koronavirusa, vlast nastavlja da deli i da svakodnevno najružnije napada političke protivnike. Time pokušavaju da zamaskiraju svoju nesposobnost i to da su pre samo nekoliko nedelja tvrdili da je ovo najsmešniji virus u istoriji. Ružno je što i ovakvu situaiju vlast koristi za obračunavanje sa političkim protivnicima.

Ako govorimo o slobodnim izborima, tu ću samo napomenuti sastanak sa Aleksandrom Vučićem na koji su pozvani samo oni politički akteri koji su se odlučili za izlazak na izbore. To dovoljno govori o nameri vlasti da se prevaziđe politička nestabilnost. Pokret slobodnih građana se od početka pandemije poneo odgovorno, apelovali smo na vlast da se ponaša odgovorno i apelovali na jednistvo. Takođe, među prvima smo otkazali sve skupove u okviru bojkot kampanje. Kroz nekoliko dana izaćićemo sa setom ekonomskih mera za prevazilaženje ekonomske krize koja nas očekuje nakon što pobedimo Koronavirus. Nakon svega, mislim da nas očekuje još teža politička situacija i polarizacija društva za koju je kriva isključivo vlast.

Podsetiću da je u jeku epidemije u Kini i pojavljivanja virusa u Evropi, SNS skupljala potpise i time ugrozila i svoje glasače. Siguran sam da će na dnevni red kad-tad doći i lapsus doktorke Kisić oko prvog pacijenta zaraženog Korona virusom u Srbiji. Sada neću širiti tu temu jer je prioritet zdravlje ljudi, ali da neko slučajno ne pomisli da ćemo zaboraviti. Naprotiv.