Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, bio je jedan od lidera opozicije koji su pisali za NIN u sklopu teksta "Pokloni se i počni" novinarke Vere Didanović. 

Proces manje ili više jednoglasne verifikacije produžetka vlasti Srpske napredne stranke se može imenovati na mnogo načina, jedino se ne može nazvati izborima. Sve dok se na RTS ne vrati ne samo opozicija, već istina, sve dok sloboda ne zameni strah u ulozi glavnog motiva za izlazak na biračka mesta i dok se u društvu ne stvori atmosfera tolerancije prema bilo kojoj različitosti, izbore nećemo ni imati. Jednomisleći ili nemisleći parlament ogolio je činjenicu da u Srbiji postoji duboka kriza demokratije i tu činjenicu više niko ne može da negira. Ni međunarodna zajednica, čak ni vlast.

Očekujem da će se početkom naredne godine nastaviti dijalog između vlasti i opozicije, nažalost pod pokroviteljstvom Evropske Unije. Nažalost zbog nas, a ne njih, zbog toga što je iz ovog društva isisano i poslednje zrno kapaciteta za normalan dijalog, zbog čega nam je potrebna ruka sa strane da bi nas izvukla iz duboko ukopanih rovova. Verujem da će pregovori biti uspešni, jer više niko ne sme da dopusti dalje produbljivanje podela u društvu, imajući u vidu da u takvim uslovima niko ne može da pobedi. Ko je pobednik u sukobu ogorčenih i indoktriniranih, čime ova kriza može da rezultira? Svaki lider, pa i onaj autokratski nastrojen, bira ne samo kako će vladati, već i kako će završiti.

Narod je kao opruga: Možeš da ga pritiskaš toliko da u jednom trenutku pomisliš da je beskičmen, ali što je jača sila koja deluje na oprugu, jača će biti i reakcija kad se pritisku odupru. Vučić to odlično zna i verujem da traži način ne samo da to izbegne, već i izlaznu strategiju za period kad postane očigedno da broji poslednje dane na vlasti. Sa naše strane će uvek postojati volja da se društveni sukob izbegne, ali mu ne smemo dozvoliti da ode neporažen. I neprocesuiran.

Izbore ćemo svakako dobiti, ali građani moraju da dobiju izbor. Svestan sam da nije dovoljno to što sam ja nov, mlad, obrazovan i možda pametan. Nije dovolljno ni to što PSG nikada nije bio na vlasti. Svesno podižem lestvicu očekivanja, jer sam još svesniji našeg potencijala, a naročito sam svestan ozbiljnosti situacije koja zahteva hitno, promišljeno, pragmatično i objedinjujuće delovanje, a ne dalje eksploatisanje razlika i zadovoljavanje sujete kroz bavljenje politikom. Potreban je plan, i PSG će ga ponuduti, kako da domaća privreda preživi pod naletima globalne pandemije, prelivanja efekata ekonomske krize i pojačanog protekcionizma gotovo svih razvijenih zemalja sveta.

Ekonomski kolaps je neizbežan ukoliko naša privreda nastavi da funkcioniše po principu negativne refleksije liberalne ekonomije, iskrivljenih i zloupotrebljenih vrednosti. Liberalna ekonomija jeste podsticanje razvoja IT sektora kao najbrže rastućeg, a ne njegovo sputavanje, ali liberalna ekonomija nije bezdužno eksploatisanje rada ljudi i glasno ćutanje nadležnih institucija. Liberalna ekonimija nije subvencionisanje stranih investitora u apsolutno svakoj sferi i saplitanje domaćih privrednika na svakom koraku. To je šibicarenje i pljačka. Srbija nakon nekoliko decenija mora da sprovede temeljnu i suštinsku reformu obrazovanja, u suprotnom naredne decenije će predstavljati period patnje, dodatnog pojeftinjenja radne snage i nezadrživog i neizdrživog odlaska ljudi. Reforma nije uvođenje dva časa informatike više, već potpuna promena koncepta obrazovanja i ciljeva koje obrazovni proces treba da ispuni. Srećom, rešenja postoje.

Jedna od naših aktivnosti biće usmerena na očuvanje starog Savskog mosta, jer na taj način ne branimo samo jedan od simbola Beograda već i naše pravo na različitost. Beograd jeste i treba da ostane živi svedok vekova i generacija i njihovog uticaja, a ne simptom aktuelne urbanističke brutalizacije i arhitektonske monolitnosti kao odraza opšte dogmatizacije koja zazire od različitosti. Ponudićemo program za održivo razvijanje grada, Beograda koji ide u širinu, a ne visinu, i koji iskorišćava sve svoje potencijale, poput mogućnosti rečnog saobraćaja u uslovima preopterećenosti drumskog. Verujem da će Beograd 2022. opravdati svojstvo glavnog grada, a da ćemo mi pronaći način ne samo da pobedimo već da prevaziđemo režim Srpske napredne stranke.