Intervju Pavla Grbovića, člana Predsedništva PSG za dnevni list Blic. Intervju radila Nikolina govoruša, a objavljen je u sklopu teksta „Šta je 'tvrda', a šta 'meka' opozicija? Zaboravite. Pravo pitanje je – Da li u Srbiji postoji opozicija sa idejom“

Kakvo je vaše viđenje kakva opozicija treba da bude?

Da bi se neko smatrao opozijom aktuelnom režimu nije dovoljno da bude protiv SNS i SPS, ukoliko se njegovo delovanje istovremeno protivi zdravom razumu i kod pristojnih ljudi izaziva osećaj stida i neprijatnosti. S druge strane, opozicija ne sme da se pretvori u grupu za podršku, tj utočište istomišljenika koji se jedni drugima jadaju zbog apsolutno očiglednog katastrofalnog stanja. Umesto utehe, opozicija mora da ponudi nadu da je promena moguća i da će ona ovog puta biti promena na bolje.

Koja je uloga konstruktivne opozicije, budući da se češće slažu sa mišljenjima vlasti nego što im se suprotstavlja?

Uloga konstruktivne opozicije je da dekonstruiše ovaj sistem u potpunosti. Međutim, to ne znači da treba pribeći revolucionarnim modelima koji ruše sve pred i za sobom i koji samo produbljuju već preduboke podele u društvu. Slaganje sa mišljenjem, tj sa govorom vladajuće većine je potpuna iluzija, jer njihova dela predstavljaju opoziciju njihovim rečima. 

Koga biste smestili u tabor jednih, a koga u tabor drugih?

Ne želim nikoga da etiketiram, to nije moj posao. Na kraju će se svako pozicionirati kako smatra da treba, a građani će to oceniti. Nema tu puno filozofije.

Često se upravo vaša stranka optužuje da je zbog neiskazivanja konkretnog mišljenja o tome da li ćete bojkotovati ili ne kao neko ko je blizak vlasti. Kako to komentarišete i uopšte povremene sukobe u opoziciji?

To je više pitanje za one koji imaju stalnu potrebu da iznova dokazuju svoje opoziciono svojstvo. Za mene, i za PSG, status iskrene opozicije je aksiom i nemam nameru ni potrebu da to bilo kome dokazujem. Svoju politiku vodimo autonomno obazirući se prvenstveno na posledice koje će ona proizvesti, a ne na trenutne i kratkotrajne impresije i potpuno je legitimno da se to nekome ne sviđa i da svoje neslaganje javno saopštava. Pa i ukoliko neko želi da nam ospori zvanje opozicije, samo onda mora da bude spreman i na odgovor koji će uslediti.

Da li ste nešto u tom smislu promenilo, jeste li bliži odluci o bojkotu ili još uvek niste prelomili?

Bliži smo odluci o bojkotu. Sačekaćemo da vidimo da li će se ispuniti ono što je vlast obećala u poslednjoj rundi pregovora. Nismo toliko naivni da očekujemo da će se to ispuniti, ali ostavljamo malo prostora da se to dogodi pre svega zato što smo svesni da bi izigravanje dogovora od strane vlasti predstavljalo direktno ruganje posrednicima iz EU, što ne bi bilo naročito pametno sa njihove strane.