Zbog potpunog potčinjavanja i zloupotreba institucija na opštinskom gradskom i republičkom nivou, problem biračkog spiska nije moguće rešiti ukazivanjem nadležnim institucijama na nepravilnosti.

 

Te institucije sada postoje da brane diktaturu, a ne da seku granu na kojoj sede, ističe Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana Srbije, u izjavi za Danas.

 - Skaradni izborni uslovi, a među njima i namerno neuređeni birački spisak su, uz medijski mrak, laži, nasilje i zloupotrebu institucija, glavne poluge opstanka SNS na vlasti i naravno da su sva ta pitanja u središtu pažnje i saradnje opozicije - kaže Janković.

 

U borbi za fer izborne uslove kao saveznike predsednik Poketa vidi "ono malo slobodnih medija" i uticaj međunarodnog faktora.

- Moramo se osloniti na pritisak javnosti, da skrenemo pažnju međunarodnim institucijama poput ODIHR i Saveta Evrope i uverimo ih da je stabilokratija po cenu slobode i demokratije put u propast celog regiona. Mada, siguran sam da će Vučić, kad prestanu da mu povlađuju, skinuti masku Evropljanina i ući u konflikt sa celim svetom, opet po leđima običnog čoveka.