- Posle više od godinu dana vršenja vlasti SNS-a, je evidentno da se ništa ozbiljno neće promeniti. Pokrajinske institucije su još sporije, neefikasnije, partokratija veoma prisutna, nema ozbiljnih reformi nadgradnje, mladi masovno odlaze iz Pokrajine u inostranstvo. Najavljuju se veliki projekti, a ni svoje puteve nismo u stanju redovno da održavamo. Ne bih da plačemo za vremenima kada je DS vodio Pokrajinu, ali je činjenica da je kvalitet kadrovske strukture bio znatno bolji, kaže u razgovoru za Danas Jene Maglai, bivši gradonačelnik Subotice, sada član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, upitan da uporedi vlast naprednjaka i demokrata u Vojvodini.

 

*Vodili ste na izborima 2016. Pokret za građansku Suboticu, zašto ste sada u PSG Saše Jankovića?

 - I dalje sam u Pokretu za građansku Suboticu, vodim odborničku grupu i radim sa saradnicima na jačanju te lokalne organizacije. Program i ciljevi pokreta za građansku Suboticu i Pokreta slobodnih građana su veoma slični. U PSG predstavljam pokrete i organizacije koje su podržale predsedničku kandidaturu Saše Jankovića i koji žele da i ubuduće kao samostalne organizacije grade stratešku saradnju sa Pokretom slobodnih građana.

 

*Kako vidite šanse PSG na političkoj sceni Srbije, budući da je Pokret izložen jakim negativnim propagandnim udarima vlasti, ali i kritikama etablirane opozicije?

- Ne bi PSG bio izložen konstantnim negativnim udarima da ne predstavlja ozbiljnu pretnju aktuelnoj vlasti i mnogim političkim strankama opozicije. Ova vlast sistematski preventivno guši svaku opasnost za opstanak na vlasti, i do sada je bila veoma uspešna u tome. Politički uticaj i podrška PSG na političkoj sceni Srbije će u budućem periodu samo jačati. Otklon od političke trgovine, jasni principi političkog delovanja, zastupanje goruće potrebe za korenitim reformama u svim segmentima našeg života, novi, stručni i neukaljani ljudi će nepobitno dobiti podršku sve većeg broja naših sugrađana. Treba pametno i marljivo raditi i rezultati će doći, bez obzira na veoma teška iskušenja kroz koji PSG trenutno prolazi.

 

*Kako komentarišete izjave Nenada Čanka na temu ko je trojanski konj u opoziciji?

- Po mom ličnom mišljenju i Nenad Čanak i mnogi drugi lideri opozicije su već odavno sazreli za političku penziju. Previše dugo su odlučivali o našim sudbinama da bi posle toliko godina propadanja za građane Srbije bilo šta dobro uradili. Krajnje vreme je da poštede narod od svog daljeg političkog delovanja.

 

*Koji je potencijal PSG u Vojvodini, budući da je Janković na predsedničkim izborima dobio podršku mnoštva organizacija?

- Smatram da PSG najveći potencijal ima u Vojvodini i većim urbanim sredinama. Najbolje izborne rezultate je i sam Saša Janković kao predsednički kandidat postigao u urbanim sredinama i Vojvodini. Uz izgradnju jake organizacijske strukture PSG ima veoma dobre šanse za uspešan izborni rezultat u Vojvodini.

 

*Kako komentarišete to što su vladajući naprednjaci više puta u svojim propagadnim glasilima ukazivali i na to da je Jankoviću podršku dala Vojvođanska partija Aleksandra Odžića koji je označen kao separatista?

- Predsednički izbori imaju svoju specifičnost. Saša Janković ne deli separatističke stavove vezane za Vojvodinu, ali se zalaže za njenu istinsku autonomiju. Kao što sam naveo, vladajuća stranka na sve načine pokušava da diskredituje PSG, a prvenstveno njegovog predsednika fabrikujući neistine. Separatizam u Vojvodini nema nikakvu ozbiljnu podršku u njenom biračkom telu, tako da je to istrošena priča kojoj je aktuelna vlast uvek pribegavala kada nema rezultate svog rada, kako bi skrenula pažnju javnosti sa životnih problema građana.

 

Dobićemo podršku opozicionih birača

*Verujete li da predstojeći beogradski izbori imaju širi politički značaj i da Pokret slobodnih građana može da iznese tu kampanju? Na koje birače PSG računa?

- Sigurno da beogradski izbori imaju širi politički značaj. Beograd je država u državi, sa ogromnim materijalnim resursima, a mesto gradonačelnika Beograda ima posebnu težinu u hijerarhiji javnih funkcija. Smatram nespornim da PSG trenutno predstavlja organizaciju koja će dobiti najveću podršku građana Beograda iz tzv. opozicionog bloka. Neće biti nimalo lako da PSG iznese tu kampanju, s obzirom na raspoložive materijalne resurse i organizacionu strukturu. Ali smatram da će se PSG izboriti sa tim izazovima i postići zapažen izborni rezultat, s obzirom da urbane sredine prednjače u prepoznavanju neophodnosti korenitih promena u društvu, kao nadi boljitka cele naše zajednice. Za PSG će i dalje u najvećem broju da glasaju intelektualci, mladi i srednja građanska klasa, koji svi strmoglavo klize ka siromaštvu i potpuno su svesni pogubne politike vladajućih stanaka.

 


Izvor: