Sledeći manir svog zaštitnika i nelegitimnog predsednika Srbije g. Vučića, vlasnik minimum 24 nelegalno stečenih nepokretnosti u Bugarskoj, dr Siniša Mali najavio je po povratku iz Budimpešte sa samita  Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope slavodobitno najavio još jedan faraonski projekat u vidu izgradnje toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do toplane na Novom Beogradu. Međutim, to obećanje, kao ni sam projekat nisu nikakva novost, budući da je još daleke 1993. godine, tadašnja vlast koristila u izbornim kampanjama ovaj projekat, tvrdeći da će omogućiti velike uštede u budžetu i biti značajan u ekološkom smislu. Od projekta se, ipak, odustalo, a zli glasovi govore da se radi o tehničkim problemima. Naime, topla voda iz TENTA na putu do Beograda ohladila bi se toliko da bi bila praktično neupotrebljiva, a pri tome javio bi se poveliki trošak za električnu energiju koje bi se koristile za pumpanje vode kroz ovaj gigantski toplovod.

Siniša Mali, istaknuti predstavnik današnjeg režima koji je na nesreću Srbije na vlasti već tri decenije, koristi iste metode, pokušavajući da pred izbore koji slede skrene pažnju javnosti sa korupcije, kriminala, budžetskih malverzacija, nezaposlenosti i svih drugih okolnosti kojima je vladajući kartel darivao svoje građana. Najavljuje se  projekat vredan 190 miliona eura sa očekivanim rokom isplativosti od 5 godina, koji je za potrebe predstojećih izbora izvađen iz naftalina.

Međutim, još ranije je utvrđeno da očekivanje gospodina Malog nemaju nikakvo uporište u realnosti i činjenicama o kojima se izjasnila struka. Naime, 1993. i 2002. godine, sprovedene su dve studije izvodljivosti projekta, koje su utvrdile da je projekat ne samo megalomanski, već i neisplativ. Ocenjeno je  da bi toplovod koštao mnogo više od najavljenih 190 miliona eura, te da bi se njegova isplativost u najboljem slučaju mogla očekivati nakon 15 godina. Iste studije navode da bi taj projekat prouzrokovao i nove troškove izgradnje pumpnih stanica koje bi trebalo da pumpaju i dogorevaju vodu na trasi od 28 km!

PSG upozorava građane da se radi o još jednom marketinškom triku, koji bi poput „Beograda na vodi“ mogao da se pretvori u pravi noćnu moru i promašenu investiciju koju će bez sumnje platiti građani uvođenjem novih nebuloznih mera štednje. Ne dozvolimo da nam aktuelna interesna grupa na vlasti struku zameni politikom i svoje predizborne igrarije pretvori u novo oduzimanje plata i penzija!

 

Autor: Odbor PSG za saobraćaj