Autorski tekst Dragana Velikića, pisca i člana Političkog saveta Pokreta slobodnih građana objavljen 20. decembra u nedeljniku NIN

 

Zanimljiva je matematika Aleksandra Vučića. Sećamo se kako je pre tri meseca naš predsednik izjavio da u Sjedinjenim Američkim državama "na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora", što na godišnjem nivou iznosi tri miliona nastradalih. Bio je to tipičan vučićevski način da relativizuje pogibiju dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi. Odmah je usledio demanti Svetske asocijacije perača prozora, pa je javnost Srbije ostala uskraćena za još jednu "istinu" Aleksandra Vučića.

Naravno, pod pojmom javnost Srbije ne mislim na onaj deo glasačkog tela koji je hipnotisan rijalitijima i lažima Pinka, Informera, Hepija i Studija B, niti mislim na menažeriju botova proizvedenu na farmama SNS-a, već na građane koji umesto da 24 sata budu sa Aleksandrom Vučićem, gledaju "24 minuta sa Zoranom Kesićem". Jer, Kesićevih 24 minuta je vakcina koja uspešno štiti od virusa registrovanog od strane Svetske zdravstvene organizacije kao "vučić 2018". Za predstojeću zimu 2018/2019 prognozirana je visoka aktivnost pomenutog virusa na području Srbije. U apotekama ima dovoljno vakcina i drugih proizvođača kao što su "Vreme", "Danas", "Nin", "Beogradski glas", "Novi Magazin".

Poslednja računska operacija našeg predsednika prevazilazi i Arhimeda, i Ajnštajna. Naime, treće veliko "A" svetske nauke, uspelo je da izračuna koliko šetača stane na metar kvadratni: "Evo, hoćete da vam objasnim u čemu je trik. Oni se nikad ne slikaju kad stoje, zato što tada mogu dva i po čoveka u zimskom odelu, u letnjem i tri čoveka da stoje na mestu kvadratnom. A kada šetate, jedan čovek vam zauzme pet, šest i sedam kvadratnih metara. I zato se uvek slikaju u pokretu, jer i kada je hiljadu ljudi vama izgleda – ovo je čudo, ovo je kao milion ljudi."

To nisu reči nekog pacijenta, već predsednika Srbije. Tako je Aleksandar Vučić analizirao šetnju građana Beograda održanu u subotu 7. decembra. Nedelju dana kasnije, i pored snega koji je padao sve vreme, okupilo se još više građana. U oba slučaja bilo je preko deset hiljada. Nije pomogla ni odluka vlasti da se ne čiste ulice Beograda. Sada je jasno da je Trg republike raskopan ne zbog Stambol kapije, već da bi se zatvorio potencijalni prostor okupljanja građana.

Kriminal, korupcija i krađa su sveto trojstvo naprednjačke Srbije. Čini mi se da je ova vlast poslednjih meseci prešla granicu posle koje više nema povratka na mekši režim represije. Zato je važno da se Beograd pokrenuo, i očekujem da će šetnje početi i u drugim gradovima, pre svega u Kruševcu gde su ovi protesti i počeli. Krvava glava Borka Stefanovića je ona gruda koja je pokrenula lavinu. Ovu vlast samo ulica može da počisti. A botovima savetujem da je pravi trenutak da zamene stranu. Kada je bežao u Mađarsku, Gruevski nije poveo botove ‒ neće ni Vučić!

Nedavno se pojavila vest da je himalajska so koju koriste milioni potrošača širom sveta dobro smišljena prevara. Rudnik iz kojeg se himalajska so vadi udaljen je 200 kilometara od Himalaja. Veliki deo te soli dolazi na evropska tržišta iz Poljske. Otkrilo se da je tvorac prevare, izvesni Peter Fereiras. On je pre petnaest godina pod pseudonimom Peter Druf, objavio knjigu o čudesnoj lekovitosti himalajske soli pozivajući se na rezultate nepostojećeg Instituta za biofizička ispitivanja iz Las Vegasa. Nedavno je Bavarski Državni zavod za zdravstvo i sigurnost istražio sastav himalajske soli i zaključio da se ta so nimalo ne razlikuje od svih drugih prirodnih kamenih soli, jedino što sadrži više nečistoće.

Najveći distributer himalajske soli u Srbiji je Aleksandar Vučić!

Evo, kako ga na sajtu Danasa portretiše jedan neregistrovani komentator: "Apsolutno ništa više ne može da me iznenadi od Vučića. Čovek je merna jedinica beščašća, beskrupuloznosti i patološke mržnje prema sopstvenom narodu željnom pristojnosti i slobode mišljenja. Ostaće upamćen kao jedini vladar kome je najviši domet komunikacije na nivou provincijskih zaludnih opajdara koje vazdan sede pred kućom i olajavaju sve što prođe, zlurado nalazeći utehu u takvom jadnom bekstvu od sopstvenih nesrećnih života. Naša najveća sramota."