Navikli smo od vlasti da ne razmišljaju o potrebama mladih. Da ih guraju u zapećak i da se ne obraća pažnja na njihove potrebe. Zbog takvog odnosa prema njima, svake godine zemlju napušta sve više mladih ljudi. Država na to nemo gleda i osim praznih obećanja da će se položaj mladih poboljšati, ništa drugo nismo videli.

Poslednji događaj je kap koja je prelila čašu. Studenti su u jeku pandemije Koronavirusa, naterani da u što kraćem roku napuste svoje sobe u studentskim domovima. Naravno, bez konsultovanja struke. Oni su došli u situaciju da su završili na ulici jer nisu imali gde da odu. Kod kuće imaju roditelje koji su većinom ugrožena grupa i od nadležnih sa televizije dobijaju informacije da ne treba ugrožavati život starijih kontaktima sa njima.

Kada smo i to nekako prevazišli, eto vlasti sa novim genijalnim zahtevom. Sada nije dovoljno što su studenti napustili naustili svoje studentske sobe, sada je potrebno i da se vrate po svoje lične stvari. Dakle, sa jedne strane struka apeluje da se smanji kretanje na minimum i da se ostane kod kuće, sa druge vlast tera studente da se posle nekoliko dana od napuštanja soba, vrate po svoje stvari. Vrhunac bezobrazluka je što to zahtevaju i pored toga što su ukinuli međugradski prevoz. Gospodo, dokle ćete da se bahato ponašate?

Po običaju, na sve probleme mladih, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić se ne oglašava. Njemu je očigledno bitna fotelja, a ne ono zbog čega ga plaćaju građani Srbije. Ako već ne želi da obavlja svoj posao na odgovoran način, onda je pošteno da podnese ostavku. To bi bilo moralno sa njegove strane, ako zna šta je moral. Ministra obrazovanja Šarčevića nećemo ni pominjati. Verovatno je zazuzet svojom privatnom gimnazijom.

 

Stefan Simić,
Koordinator Omladine PSG