Otvoreno pismo Selene Risitić Vitomirović poverenice PSG Zaječar


Ukoliko živite u malom gradu i želite da obezbedite minimum egzistencije, to podrazumeva veći stepen snishodljivosti i poltronstva. U Pozorištu ‘’Zoran Radmilović’’ kao glumica radila sam od 1990 godine. Nakon dovođenja Vladimira Đuričića na čelo te kuće počela je i ‘’Propast pozorišta u palanci’’. Boško Ničić uz njegovu podršku prvi put zatvara pozorište 2008. i tada bez posla ostaju glumci sa završenom akademijom.

Kako sam tada stala na stranu koleginice kojoj je Đuričić poslao rešenje o otkazu poštom, dok je bila na porodiljskom bolovanju, tako je Boško Ničić meni lično obećao sledeće ‘’Seleno nemoj da si ladiš usta, ima da ti zatvorim sva vrata u Zaječaru, ti ćeš da sediš na kamenu da prosiš, a ja ću da te preskočim’’.

Prilika za to pružila mu se po povratku na vlast, 2017. godine, pa je u decembru ponovo je zatvorio Pozorište, ovog puta na ulici su ostali glumci sa najdužim radnim stažom. Mesec dana pre toga Grad je podneo tužbu za iseljenje iz prostorija koje koristi Udruženje ‘’Dečiji centar’’, na osnovu Ugovora potpisanog u septembru 2013. na period od deset godina. Napominjem da pet meseci on nije hteo da nam da taj prostor i svaki je zahtev završavao u kanti.

Nakon smene vlasti isti taj zahtev se bez ijednog izmenjenog slova našao na sednici Gradskog veća, a potom usvojen na sednici Skupštine. U dvorištu se nalaze i prostorije koje koristi Udruženje ‘’L-DOWN’’. Hajka na sve nas ne prestaje od tada. Odmah nakon podizanja tužbe obratila sam se predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Branku Ružiću. Ničiću je iz Ružićevog kabineta naloženo da o svim aktivnostima izvesti prvo mene, potom njih. Kako to nije učinio četiri meseca, poslata mu je urgencija za izveštaj o tome u kojoj je fazi slučaj naša dva Udruženja. 

U međuvremenu, isključeni smo iz svih aktivnosti koje organizuje Grad, deca trpe najgoru diskriminaciju . Oni koji se nalaze na čelu grada i institucija u kulturi pljunuli su na sav moj dugogodišnji rad, proglasivši me neprijateljem, zabranivši mi ulazak u Pozorište u kom sam provela više od pola života. Trudila sam se da čitav slučaj ne bude iskorišćen u političke svrhe.

Kao višedecenijska aktivistkinja nisam želela da aktivno učestvujem u političkoj sceni. Moj rad sa decom i mladima nikada nije bio doveden u pitanje, o čemu svedoče brojne nagrade za pedagoški rad i režiju. Boško Ničić započeo je tu priču 8. septembra 2016, kada su on i njegovi saradnici postavili sliku dece I mene sa naslovom ‘’SNS SEKTA’’ joj pravi festival. Sutradan je Dečiji centar imao otvaranje ‘’Prvog međunarodnog inkluzivnog festivala dečijeg i omladinskog stvaralaštva – Art zona za sve’’.

Kroz festival je za tri godine prošlo oko 1500 učesnika/ca sa Balkana. Mladi sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom pet dana pokazuju u dvorištu Dečijeg centra kako svet može da bude bolje mesto za stanovanje. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i dobrih ljudi uspevali smo u tome. Ove godine Grad je pri raspisivanju konkursa za sufinansiranje Udruženja naglasio da ‘’pravo konkurisanja nemaju oni koji su u sudskom sporu sa Gradom’’, to su naša dva Udruženja.

O tome da u Zaječaru i okolini niko ne sme da me angažuje (jer imaju porodice…), govorim već duže vreme. Pre pet dana imala sam sastanak sa Zaštitnikom građana, iznela čitav problem i predala kompletnu dokumentaciju. Konačno sinoćni koncert je potvrdio sve. Meni je uskraćeno pravo na rad. Skinuta sam sa bine gde sam imala ugovoren angažman da vodim program na manifestaciji “Veče sevdaha” bez ikakvog obrazloženja.

Meni je uskraćeno pravo na rad. Na kraju mogu odgovorno da potvrdim da nisam želela da se uključim aktivno u Pokret slobodnih građana, samo iz jednog razloga, a to je da se moj rad sa decom ne dovodi u vezu sa političkim delovanjem, od strane onog koji vodi grad.

Zahvaljujući teroru Boška Ničića koji trpim čime je ugrožena moja porodica, obespravljene i ranjive grupe, odlučila sam da borbu nastavim  na drugom nivou. Moja vera u državu i sistem ugušena je usled nedostatka reakcija iz samog vrha, ali vera u ispravnost onoga što radim neće biti nikada.