Saša Janković, predsednik PSG, kaže da to što su oni odbili da budu deo Saveza za Srbiju ne znači da opozicija ne može da se grupiše. On u intervjuu za Kurir navodi da treba na pravi način privremeno udružiti desnicu i levicu, konzervativce i liberale, a izbeći da se napravi odraz u ogledalu SNS.

 

  • Lutovac kaže da će DS biti deo Saveza. PSG je pak odbio da bude u Savezu, ali ističete potrebu zajedničkog delovanja opozicije. Na koji način mislite to da realizujete?

Podsetiću vas, PSG nije odbio savez već jedan predlog kako da se on formira, a od tog predloga se kasnije i odustalo i još uvek se traži pravo rešenje. PSG od prvog dana radi na udruživanju opozicije radi svrgavanja vlasti. Desetak dana nakon što smo osnovani, maja 2017 organizovali smo miting u Beogradu na koji smo pozvali celu opoziciju, i DS i Dveri i DJB i Vuka koji još nije imao stranku i sve druge. Rekao sam tada da Srbija ima samo dva izbora - Vučićevu diktaturu ili slobodu koju nudi udružena opozicija. Ali za društvene mreže i medije, pa i vašu kuću, bitniji je bio moj srdačan pozdrav sa Obradovićem i Tadićem u belim košuljama i ideja je ismejana, a ovo društvo je izgubilo godinu dana. Kada je DJB zahtevao da nastupamo bez lidera DS, SDS i Đilasa, mi smo odbili taj ultimatum, kao što smo kasnije odbili i sve ostale. Umesto ultimatuma, radili smo na saradnji - inicirali smo potpise cele opozicije na zahtevu da OEBS posmatra izbore u Beogradu, pokrenuli savez za beogradske izbore koji su neki odbili, a koji je ipak dobio najviše opozicionih glasova. Sada, kada svest o potrebi udruženog delovanja sazreva kod svih, stali smo na loptu kod pogrešne ideje da svi treba da postanemo jedno isto, već tražimo rešenje u demokratskom udruživanju različitosti. Treba na pravi način privremeno udružiti desnicu i levicu, konzervativce i liberale, a izbeći da se napravi odraz u ogledalu SNS koji, kao oni, samo teži vlasti po svaku cenu. Nemamo prostora za grešku.

 

  • Koji bi bili vaši prvi koraci? Na čemu, po vama, prvo treba da poradite (okupljena opozicija)?

Moramo napraviti detaljan predlog izmena izbornih pravila radi sprečavanja zloupotreba, prevara i ucena koje izbore pod ovakvim uslovima čine besmislenim, i svi zajedno, udruženi, stati iza njega. I moramo napraviti plan za prvih godinu dana posle pobede. Predlog plana za prvih godinu dana smo uradili, objavili i spremni smo da ga dorađujemo sa ostalima iz opozicije, a brzo ćemo ponuditi i predlog ozbiljne izmene izbornih pravila.

 

  • Pored Saveza, u kome bi bio i DS i PSG koja bi još od opozicionih partija mogla da vam se pridruži u tom zajedničkom delovanju? Dveri, DSS, LDP?

Želimo saradnju sa svima koji su opozicija. DSS je u Beogradu u koaliciji na lokalnom nivou sa SNS; LDP jeste sazdan na demokratskim idejama, ali Čedomir Jovanović je neprikosnoveni predsednik te organizacije, a nije opozicionar i to sam jasno iskazao kada sam odbio njegovu ličnu podršku u predsedničkoj kampanji. Na DSS i LDP je da vide kako će dalje.

 

  • Da li ćete se ponovo sastati sa Draganom Đilasom kako bi utvrdili dalje zajedničke korake? Da li ste u kontaktu sa Đilasom?

Naravno. Videli smo se pre mog odlaska u Makedoniju i videćemo se čim se vratim. Naš odnos je ozbiljan i odgovoran.

 

  • Da li je tačno da ste Vi želeli da PSG bude deo Saveza, ali da ste preglasani na organima stranke?

Ne. Zajednički smo doneli tešku, ali dobru odluku. Kao i svaki novi pristup starim problemima, izazvala je mnogo nerazumevanja i udaraca po nama, ali Pokret ne postoji zbog sebe samog: saradnja opozicije radi svrgavanja diktature biće u krajnjem zbog te odluke zrelija, uspešnija, dugoročnija i dovesti do većeg boljitka za građane.

 


Izvori:

  • Tekst: Kurir