Pridružujući se obeležavanju Svetskog dana knjige, PSG je uveren da je budućnost Srbije u punim bibliotekama i čitaonicama.

Budućnost Srbije je u slobodi, a slobode u 21. veku nema bez znanja i knjige. Svetski dan knjige je prilika da promovišemo čitanje, da podsetimo na važnost i značaj obrazovanja za svakog građanina i društvo u celini. Svrha obrazovanja i vaspitanja pored sticanja strucnog znanja je stvaranje kritičke i samokritičke svesti kod pojedinca. Samo takav pojedinac može dati pun doprinos društvu u kome živi. Ovim putem skrećemo pažnju javnosti i državnim organima da u Srbiji ima blizu milion ljudi koji su potpuno nepismeni ili imaju nepotpuno završenu osnovnu školu.

Ni jedna vlast do sada se nije sistemski bavila ovim problemom. Naprotiv sve vlasti su do sada podsticale plagijate naučnih titula kao i kupovinu diploma. 

PSG se zalaže za sistemske promene u obrazovanju, za društvo u kome će se ceniti knjiga i znanje za društvo u kome će se akademske titule sticati učenjem a ne plagiranjem naučnih radova ili kupovinom diploma, za društvo u kome će broj nepismenih biti sveden na nivo statističke greške, za društvo u kome će televizije sa nacionalnom frekvencijom imati obrazovne emisije, a skaradne rijaliti sadržaje potisnuti u termine koji su primereni takvom sadržaju.