Današnji dan se od 1970. godine u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan planete Zemlje. Značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu nemerljiva su vrednost kojoj težimo. Želimo da  upozorimo na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled enormnog razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Kao svetska populacija i kao pojedinci moramo postati svesni  odgovornosti koju imamo prema planeti, prirodi i generacijama koje dolaze.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Ključni uzroci izumranja vrsta su uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenje životne sredine.
 
Danas se više ne treba voditi klišeima i reći da svaki dan treba da brinuti o planeti. Stanje je alarmantno i neophodno je da svako ovom najvećem svetskom problemu pristupi odgovorno i da veliki doprinos povećanju svesti ljudi o ugroženosti životne sredine. Svi smo u ovome zajedno - ekološki problemi i katastrofe ne poznaju granice!


• Danas kažemo da je dosta ignorisanja problema.
• Danas kažemo da svaki pojedinac može da podstakne pozitivnu promenu. 
• Danas kažemo da je zaštita naše planete i živog sveta na njoj prioritet.


Na današnji dan obavezujemo se da ćemo se na sve načine boriti za promenu sveta u kom živimo zauvek!

Svet se suočava sa dve velike krize: jedna je pandemija virusa COVID 19, a druga klimatske promene. Svet nije bio spreman za korona virus, ali još uvek ima vremena da se pripremimo za klimatsku krizu, ili da je sprečimo!

Još jednu godinu za redom Dan planete zemlje u Srbiji dočekujemo u uslovima ekološke katastrofe. Pokret slobodnih Građana upozorava da je Srbija sve dalje od svetskih trendova očuvanja sopstvene životne sredine. Upozoravamo da današnja vlast čini sve da se ugrozi zdravlje svih nas. Udišemo jedan od najotrovnijih vazduha u Evropi, reke su nam sve zagađenije, postali smo sigurni posao za sve najprljavije tehnologije u XXI veku. Upozoravamo da životna sredina nije subjekt koji se može oporaviti za godinu – dve ili za mandat jedne političke stranke na vlasti. Zaštita i očuvanje životne sredine jedna je od najvažnijih programskih stavki Pokreta slobodnih građana. Bez zdrave životne sredine sve drugo ima manji značaj.

Rade Mihajlović, 
Odbor za ekologiju