Odgovor predsednika Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića na kukavički autorski tekst Aleksandra Vučića o "kosovskom dijalogu" .

Prisvojio je celokupnu vlast u zemlji - i zakonodavnu i izvršnu i sudsku, praktično sve institucije, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza "naroda" i, zamislite, "građana Srbije". Ne pita "građane" ni za šta drugo, podsmeva im se, ali za Kosovo mu trebaju. I opozicija. Od nje traži i rešenje i dijalog. Ne treba mu dijalog o siromaštvu, o izbornim uslovima, o medijskom mraku, satanizaciji neistomišljenika, gaženju radničkih prava, lažnim investicijama, rušenju vladavine prava, nezavisnosti sudstva, mržnji u društvu koju stvara... treba mu dijalog samo o Kosovu. Zašto? Ko ga na to prisiljava?

Drugo, kao kukavica jaje, sve svoje grehe, zablude i salonsku ratobornost potura i pripisuje drugima. U srcu svih društvenih konflikata, sve nacionalističke isključivosti i nerealnih očekivanja u Srbiji je upravo politička filozofija i praksa čiji je on najbolji učenik i akter. I sada nas leči - od sebe samog. Sutra će hteti da nas leči - od novog sebe. "Poziva" na dijalog, vređajući one koje zove. Vređa sve građane Srbije koji ne misle kao on i ne menjaju mišljenje kad i on. A to je prečesto za pristojnog čoveka.

Treće, u ogromnom patetičnom tekstu prepunom fraza ne usuđuje se da ponudi nijedno konkretno rešenje. Neka jasno i glasno, slobodno i bez straha predloži rešenje (ne mora da ga krije kao Briselski sporazum), jer sadašnja opozicija nikome ne preti da će visiti na Terazijama kao što je to činila opozicija u njegovo vreme. Čekamo. Znajući njegov kukavički karakter, nećemo za to vreme biti skrštenih ruku jer od njega nećemo dočekati ništa sem laži kojom krije prethodnu. Pokret slobodnih građana je jasno rekao šta je za nas na Kosovu bitno: ljudska prava (pre svega Srba i drugog nealbanskog stanovištva jer su ona danas najugroženija na teritoriji Evrope) i srpsko kulturno nasleđe. I jedno i drugo se može ostvariti ozbiljnom, a ne kukavičkom, dvoličnom politikom čija je najbolja ilustracija Vučićev autorski tekst u "Blicu".

 

Izvori:

  • Tekst: Blic
  • Slika: Blic