Februara  meseca ove godine  zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, putem medija,  podsetio da je krajem prošle godine donet novi Zakon o vodama na osnovu koga je Grad prvih dana februara započeo popis  svih  splavova na kojima se  obavlja ugostiteljska delatnost, da će popis  do kraja tekućeg meseca izvršiti Javno vodoprivredno preduzeće ''Beograd vode'' koji će biti osnova za izradu ''Plana o postavljanju  plutajućih objekata na teritoriji Grada  Beograda''. Plan će definisati određene  zone, kao i šta sve može da se nalazi u okviru tih zona, ugostiteljstvo ili neka druga delatnost i da će, do kraja maja, imati plan na osnovu kojeg će pripremiti novu  Odluku o postavljanju splavova koja će definisati obaveze vlasnika splavova i obaveze Grada, da će vlasnici splavova  imati obavezu da održavajua i čiste deo priobalja koji zauzimaju, da će Odluka  biti doneta u junu i na taj način će biti definisane i lokacije na kojima se mogu nalaziti splavovi čija je delatnost ugostiteljstvo. Prema zonama u kojima se nalaze objekti,reče zamenik, vlasnici će imati i obavezu da Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru. Tako je govorio Vesić i dodao da će se u ovu problematiku uvesti i institucije koje se bave urbanizmom, što znači da će svaki splav morati da ima i njihovu saglasnost, a ne da svaki  objekat  izgleda onako kako vlasnik odluči.

Gradski zavod za veštačenje odrediće početnu cenu, nakon čega će vlasnici dobiti ugovor, kao osnov za plaćanje obaveze, objasnio je zamenik gradonačelnika i naglasio da ''ukoliko neko od vlasnika ne bude izmirivao obaveze, gubi pravo na mesto koje će potom biti ponuđeno na konkursu na kojem će početna cena biti ona koju odredi Zavod za veštačenje, a pravo da postavi splav dobiće ko ponudi najviše.''  Posebno je istakao da neće biti moguće da na obalama stoje olupine koje služe samo da bi neko zadržao mesto, jer će ova oblast u potpunosti biti uređena”

Prema recima imenovanog odgovornog lica, splavovi čiji vlasnici ne budu izmirivali obaveze biće uklonjeni. Ugovorima (šta god to značilo) biće predviđena naknada za uklanjanje o trošku vlasnika, koji ne budu izmirivali obaveze, mada, sasvim je nejasno od kada inspekcijski organi objekte uklanjaju po ugovorima, a ne po rešenjima?! Da ne bude zabune kod vlasnika objekata i nepredviđenog stresa, Vesić je ovlaš provukao da su predviđene pomenute zone  uglavnom one na kojima se splavovi sada nalaze i neće biti velikih promena. A i kako bi ih pomerali kada su mnogi od njih već debelo platili da budu na tom mestu, a zatim i da ne budu uklonjeni, već da se pomere malo levo ili desno, da se ''ugura'' još poneki objekat. Slatka para, čemu uvoditi red?!

Da se podsetimo da je i prethodna vlast najavljivala pa pokušala 2012. da  uvede red u  komunalni i interesni haos na beogradskim rekama, posebno među splavovima koji su postali sinonim za lud i dobar provod, ali i za brzu zaradu! Međutim, kad  je trebalo zagrebati ispod površine, suočene sa brojnim interesnim lobijima i zakonski jako loše regulisanom oblašću u kojoj se prepliću nadležnosti republike i grada, ovu oblast su gurale pod tepih. Donošene odluke, njihove dopune i izmene, ostajale su mrtvo slovo na papiru, na radost raznoraznih profitnih lobista. Tako je bilo i ovog puta, a, evo, Nova godina je pred vratima, a i iskrsle su preče stvari. Izgleda lakše je premestiti stari mosti i otvoriti nove kafiće  na obali, nego uvesti red među postojeće na vodi. Realno, lakše je da ti  dete koje se ljulja na obali bude ’’na oku’’ iz ptičje perspektive, odnosno mosta. Eto, tako se zbog brige za pokoljenja rodila ideja o premeštanju starog mosta!

To što vodoizvorištem  plove tone smeća, bezbrojne kese pune otpada, kao i prazna plastična i pet ambalaža, nanosi blata i drugog otpada koji se talože na obalu, između načičkanjih splavova koji ne poštuju ni minimalni razmak međusobne razdaljine, to što se iz bezbrojnih ispusta izlivaju neprečišćene fekalne i druge otpadne vode stvarajući muljevite nanose, biće da za gradsku vlast nije razlog brige za pokoljenja. Ta briga je mnogo skupa, a i prethodna vlast, valjda, nije ostavila nikakav projekat na osnovu koga bi se tražio kredit!  Osim što usporavaju tok  taložeći se, stvaraju mini ostrvca između splavova na kojima  raste šuma vrba koja svojim korenjem ugrožava novobeogradsku,  kao i obalu u delu od Kule Nebojša do SC „Milan Gale Muškatirović”.

Srećna nam Nova 2020. Dočekajmo je glamurozno na nekom od beogradskih splavova, dok tiho jeca reka…

Odbor za ekologiju