Nažalost, svi smo videli fotografije obezglavljenih, unakaženih tela na televiziji Pink sa nacionalnom frekvencijom, u udarnom terminu. Većina nas takve slike nije želela da gleda, ali niko nas nije pitao za mišljenje. Kao i obično, ovde pravo na mišljenje ima samo jedna kvazi-elitna grupa vlastodržaca. I nije slučajnost da iz dana u dan, ona povlači sve jezivije poteze koji su u službi uznemiravanja javnosti. Bliže se izbori, a ideja je sve manje.

Važno je napomenuti da oni znaju ono što i mi znamo o mehanizmima uticaja prikazivanja krvavih sadržaja na televiziji. Brojna istraživanja su pokazala da emitovanje nasilnih sadržaja ima efekat smanjivanja empatije i buđenja agresivnosti kod gledalaca. Ljudi, a pogotovo mladi, teže imitiranju onoga što vide. Ako je to nasilje, takav obrazac ponašanja će ponoviti. Pod uticajem izloženosti programima u kojima se eksplicitno prikazuju monstruozna dela, bez sumnje, gledaoci, a među njima ponajviše mladi ljudi, biće manje osetljivi na bol i patnju drugih, mogu postati plašljivi prema svetu oko njih, i češće će birati da probleme rešavaju nasiljem, podražavajući scene koje su im na televiztiji privukle pažnju.

Negativan uticaj krvavih scena na mladu psihu, potvrđen je i u jednom istraživanju gde je utvrđeno da gledanje nasilničkih sadržaja za posledicu može imati agresivno ponašanje, ali da obrnuta kauzalnost ne postoji – mladi koji su već agresivni, neće zbog toga gledati više nasilnih programa. Odatle zaključujemo da, televizijske stanice koje biraju da šokiraju javnost morbidnim scenama, kao što je TV Pink, ne rade to iz razloga privlačenja određene vrste gledalaca koja je sklona agresiji, već sa daleko perfidnijim ciljem – da bi ostvarila uticaj na gledaoce i izazvala u njima negativne emocije, pre svega strah i bes. Kome je u interesu da ljude drži u stanju izbezumljenosti i isprepadanosti? Kome je u interesu da se poigrava sa emotivnim haosom koji je izazvao? Svi znamo odgovor, a ponoviću, bliže se i izbori.

Vlast koja gubi autoritet, koja nikada svoju podršku i nije izgradila na stvarnom autoritetu i poštovanju svojih pristalica, već samo potkupljivanjem i zastrašivanjem, bira da sve češće šokira i prestravljuje, jer drugačije ne ume da privuče pažnju i održi kontrolu. Podsetiću da ovo nije prvi put da se u javnosti u udarnom terminu pojavio monstruozan sadržaj, pre nekog vremena je i sam predsednik pokazao fotografije sa mašinom za mlevenje ljudskog mesa, na opšte zgražavanje javnosti. Ali, da li je dovoljno da se samo zgražavamo? Predsednica Saveta REM Olivera Zekić je horor obezglavljenih tela, nakon dizanja bure u javnosti, nazvala "edukativnim sadržajem". Obesmišljavanje onoga što edukacija zaista jeste je samo deo problema s kojim se suočavamo. Ovakvi postupci štetni su za psihičko blagostanje svih građana ove zemlje, a posebno su toksični za mlade, pa tako ugrožavaju i budućnost svih nas.

Zbog horora kojim nas truju, zahtevamo hitno oduzimanje nacionalne frekvencije televiziji Pink. Takođe, zahtevamo i od tužilaštva da pokrene postupak protiv odgovornih na ovoj televiziji. Neprikladnost sadržaja je najmanji problem, njegova štetnost predstavlja opasnost za sve nas. 

 

Milica Sniva