Ovih dana navršilo se tačno devet godina kako je na krilima lažnog patriotizma, lažne borbe protiv korupcije i lažnih obećanja boljeg života Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji. Ispostavilo se da će srazmere ovog događaja imati nesagledive posledice po našu državu. Zemlja se punih devet godina nalazi u kandžama autokratskog režima bivših radikala. Sve relevantne međunarodne organizacije godinama unazad upozoravaju na alarmantno stanje ljudskih i građanskih prava i demokratije u Srbiji. Ni prema jednom parametru više nismo demokratska zemlja, a režim je ocenjen kao hibridni - institucije formalno postoje, ali su potpuno urušene, ustavna podela vlasti je centralizovana, a  sve odluke se donose na jednom mestu.

Vlast godinama povlači nedemokratske poteze, opijena brojčanom nadmoćnošću u republičkom i lokalnim parlamentima, uzurpirajući protivustavnim delovanjem sve mehanizme vlasti, koristeći se izbornim mahinacijama, medijskim mrakom, korupcijom i (organizovanim) kriminalom, dok sve to prati basnoslovno zaduživanje sumnjivim kreditima, koje ćemo biti primorani generacijama da otplaćujemo.

Svedoci smo jedne loše režirane predstave sa rehabilitovanom glumačkom postavom devedesetih, koja državu i sve njene građane drži kao taoca, dok se politika zasniva na pukoj formi i rijalitiju, uz obavezne emotivne manipulacije vlastodržaca. Svi mehanizmi ove vlasti rade samo sa jednim ciljem – pukim održavanjem na vlasti.

Naš zadatak je promena političkog sistema, obnova demokratije i urušenih institucija. Pokret slobodnih građana zna kako. Na nama je da povratimo nadu građanima i da zajedno sa njima donesemo istinske promene. Obezbedićemo sigurnost i stvoriti državu blagostanja. Mi ćemo građanima služiti, a ne obrnuto.

Aleksandar Radoičić, član Predsedništva PSG