Autorski tekst Aleksandra Radoičića, člana Predsedništva PSG, povodom sto dana druge vlade Ane Brnabić

 

Nakon istorijski dugog čekanja na formiranje i njenog oročavanja i pre samog nastanka, nova Vlada premijerke Ane Brnabić, koja je ovih dana navršila prvih 100 dana svog rada, nesumnjivo, predstavlja kontinuitet politike koju ova vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom sprovodi u proteklih devet godina.

Kontinuitet se ogleda u lutanju na spoljno-političkom planu, ugrožavanju demokratije na unutrašnjem, populizmu, zaduživanju, aferama, korupciji i medijskoj propagandi.

Loše upravljanje i neozbiljan pristup krizi izazvanoj korona virusom, pokušava se nadomestiti nabavkom vakcina, što bi mogla biti i jedina pohvalna stvar za dosadašnjeg stodnevnog vakta ove Vlade.

Nameće se pitanje da li je nabavka kineske vakcine povezana sa potpisivanjem komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog otpada u Srbiji u vrednosti od 3,2 milijarde evra.  Kada se uzmu u obzir prethodna zaduživanja jasno je da se pred građane Srbije stavlja ogroman teret vraćanja novca u budućnosti. Niko ne spori da treba ulagati u infrastrukturne projekte, ali problem kod ovih poslova predstavlja netransparentnost, izostanak javnih nabavki i korupcija.

Telekom Srbija se ponovo istakao po zloupotrebi monopolskog položaja. Ovoga puta je otvoreno pokazana namera da se udruživanjem sa jednim stranim mobilnim operatorom uništi druga strana kompanija, u čijem vlasništvu se nalaze jedine dve objektivne televizije, koje nisu pod  kontrolom vlasti, a koje čak nemaju ni nacionalnu frekvenciju. Telekomu kao da nije dosta to što je ne tako davno kupio (novcem građana Srbije) kablovskog operatora „Kopernikus“ za oko 200  miliona evra (procena je da je pet puta preplaćen), a zatim su tim novcem osobe povezane sa vladajućom strankom kupile dve televizije sa nacionalnom frekvencijom (Prva i B92). Podsetimo se, primera radi, da je ova vlast prodala PKB sa celokupnom infrastrukturom za svega 105 miliona evra.

U međuvremenu nije bilo nikakvih pozitivnih pomaka u sferama izbornih uslova, vladavine prava, korupcije, napretka u pregovorima za članstvo u EU, sudstva, otvaranja medija za objektivno izveštavanje i životnog standarda građana.

Najavljeno je novo davanje (sopstvenog) novca građanima, bez socijalnih karti i jasnog plana, linearno, svakom punoletnom građaninu Srbije dva puta po 30 evra, penzionerima preko toga još 50 evra. U međuvremenu od Nove godine poskupeli su: benzin, struja,  RTS pretplata, porez na imovinu, a sa njima i sve ostalo.

Vladajuća stranka nastavlja da povlači nedemokratske poteze i vodi svoj politički rijaliti šou po ustaljenom mehanizmu kontrolisanja televizija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida, sa zadatkom promocije SNS-a i satanizacije svih koji su kritički nastrojeni prema njoj.

Na kraju može se zaključiti da ova Vlada jeste Vlada kontinuiteta – njena politika je relaksirana od činjenica i ima jasan cilj – puko održavanje na vlasti uz lični i partijski koruptivni interes, na štetu građana Srbije.