Đorđe Terek: Milenko Jovanov i kolonijalizam

Đorđe Terek: Milenko Jovanov i kolonijalizam

Šef  poslaničke grupe, narodni poslanik i udarna pesnica manipulacija Srpske napredne stranke, Milenko Jovanov ponovo je zablistao na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine tako što je izneo teške optužbe protiv koalicije “Srbija protiv nasilja”, navodeći saradnju sa akterima Evropske unije po pitanju pokradenih izbora, kao podlu nameru kolonizacije Srbije. 

Međutim, između redova ove optužbe krije se sušta ironija, imajući na umu da sama SNS drži poluge moći na način koji savršeno oslikava suštinsku kolonizaciju (podsvest je čudo). Tvrdnja da opoziciona koalicija u saradnji sa EU priželjkuje kolonizaciju, time što potražuje fer izbore, osim što je neosnovana, služi i kao dobar momenat za razmatranje pojma kolonizacije u sponi sa vladajućom koalicijom.

Dok vladajuća stranka vrši represiju nad državnim institucijama, kontrolu medija i nacionalnih frekvencija, eksploataciju finansijskih i prirodnih resursa kojim raspolaže i pravi dilove bez obzira na interese građana koji po ustavu države nose suverenitet pomenutih oblasti, stranka Milenka Jovanova takođe dokazano guši slobode građana Srbije, što je po definiciji kolonijalizam. Ovo gušenje sloboda od strane vlasti je toliko ozbiljno, da se Srbija svrstala među države sa najvećim padom demokratije u Evropi, i iz oblasti demokratksih država survala među hibridne režime, što je istaknuto u izveštaju organizacije Freedom House, koji navodi postupke vladajuće stranke kao primarni katalizator ovog nazadovanja. 

Jovanov je toliko daleko od realnosti, da se i sam smeje dok iznosi paradoks za paradoksom u  Skupštini, znajući da se vladajuća partija i njeni oligarsi ophode identično kao moderni kolonizatori, obogaćujući sebe, svoje kumove i prijatelje na račun stanovništva. Predsednikov uži krug čini plejada milionera koji oslikavaju temelj ove neokolonijalne postavke, dok na svojim Lambordžinijima i Meklarenima demonstriraju silu poput nekadašnjih kolonizatora pod teškim naoružanjem, dok obični građani tavore pod teretom ekonomskih teškoća, inflacije i političke represije.

Optužbe za saradnju sa spoljnim silama služe kao zgodna fasada za prikrivanje internih problema, višestrukih prestupa kolonijalne kumadije i između ostalog dokazane krađe glasova. Prebacujući krivicu na opoziciju i pozivajući se na bauk stranog mešanja, Jovanov nastoji da skrene pažnju krivice sa sopstvene stranke i održavanja sistema ugnjetavanja, eksploatacije i SNS kolonizacije. Nisu ni opozicija, niti EU ti koji žele da kolonizuju Srbiju potraživanjem pravde, za otkrivanje kolonizatora dovoljno je uvideti ko drži bič, deli narod, i određuje stepen pripadnosti istom.